+ Reply to Thread
Results 1 to 3 of 3

Thread: Unexpected issues: HHO ECU problems and VOLO performance chip for HHO

  1. Default Seeking for explanations

    Short preamble.




    First try was with 11 plate generator. Changes were: the RPM drop from 750 rpm on gasoline only to 350 rpm on gasoline plus BROWNS Gas. I disconnected the system from car current and got everything back to original in couple of hours.

    Second try was with same gen and with the same result.

    Third try was done using the 25 plate HHO generator.
    First what I did, I bought the ELM 327 Vgate OBD2 Bluetooth device for Android phones to have visible all numbers of engine data and parameters from ECU. Than I mounted HHO system (25 plates generator without FS2 VOLO performance chip) in my 2003 Mazda protege 2.0 and start driving, monitoring, and obtaining data "on demand". I thought that the RPM drop was regarding the new data from sensors, and ECU was adjusting the amount of gasoline due to KNOCK sensor (detonation) data. That is why I purchased the bigger generator that produces higher volumes of HHO gas on idles to support regular 700-750 idle RPM.
    CHANGES WERE HORRIBLE AND UNPLEASANT.
    Now I think that additional unused oxygen in the exhaust gases was in charge of tremendous increase of gas spend ( it doubled compare to the regular drive on the gasoline only) after a 6-10 days of constant use of the HHO as a supplement. In addition to the horrible fuel economy, ECU (using the new data from O2 and Knock sensors) doubled the RPMs in idle (I believe ECU tried to correct the data from O2 and knock sensors by enriching the combustion mixture with gasoline to decrease the free oxygen in exhaust).
    To get everything back to normal, I disconnected the HHO from the car current. It took 4 days to get back all the "new" "unpleasant" changes. Just today afternoon I got everything back to original numbers. I have started measuring numbers right before I start to drive with HHO.

    This is my current experience. That is why so many questions are being asked. I really want buy your FS2 VOLO performance chip for HHO. Please, provide more explanations and answer to me. I already spend bit more than $500 for the system, and do not want to spend more if it not really work. With all the respect to you and your product, which I really want to buy, I need some more knowledge about how the FS2 full the sensors, how it measures the HHOgas flow, how it adjust the gas/air ratio, and some more. I would be really pleased if you are able to answer all of them. I chat with you about a year ago from now, or so. I want to get a final positive results from this project.

    If anybody face with similar problems, or know what is going on and how to get needed results (fuel efficiency instead of fuel loss), please HELP.

    QUESTIONS
    Who and how calibrate the VOLO chip in accordance to the min/max HHO generator flow?
    How could I know the maximum output of the HHO gen (I know its minimum - 2 lpm, but the max depend on amps, electrolyte concentration and many other things)?
    How could HHO be measured dynamically, if there is no any sensor in the car that measure the HHO gas amount produced?
    Whether the chip must be installed before HHO system installation (because the HHO gas without the chip leads to big changes in many engine processes, such as timing advance, gas-air mixture ratio, etc.

    Being new to this forum, I am seeking for help, answers and future productive information share with all members of the forum.

    Regards,
    Alex.
    Last edited by almaghm; 10-24-2012 at 05:14 AM.

  2. Default

    Quote Originally Posted by almaghm View Post
    Short preamble.
    First what I did, I bought the ELM 327 Vgate OBD2 Bluetooth device for Android phones to have visible all numbers of engine data and parameters from ECU. Than I mounted HHO system (25 plates generator without FS2 VOLO performance chip) in my 2003 Mazda protege 2.0 and start driving, monitoring, and obtaining data "on demand".

    CHANGES WERE HORRIBLE AND UNPLEASANT.

    First try was with 11 plate generator. Changes were: the RPM drop from 750 rpm on gasoline only to 350 rpm on gasoline plus BROWNS Gas. I disconnected the system from car current and got everything back to original in couple of hours.

    Second try was with same gen and with the same result.

    Third try was done using the 25 plate HHO generator. I thought that the RPM drop was regarding the new data from sensors, and ECU was adjusting the amount of gasoline due to KNOCK sensor (detonation) data. That is why I purchased the bigger generator that produces higher volumes of HHO gas on idles to support regular 700-750 idle RPM. Now I think that additional unused oxygen in the exhaust gases was in charge of tremendous increase of gas spend ( it doubled compare to the regular drive on the gasoline only) after a 6-10 days of constant use of the HHO as a supplement. In addition to the horrible fuel economy, ECU (using the new data from O2 and Knock sensors) doubled the RPMs in idle (I believe ECU tried to correct the data from O2 and knock sensors by enriching the combustion mixture with gasoline to decrease the free oxygen in exhaust).
    To get everything back to normal, I disconnected the HHO from the car current. It took 4 days to get back all the "new" "unpleasant" changes. Just today afternoon I got everything back to original numbers. I have started measuring numbers right before I start to drive with HHO.

    This is my current experience. That is why so many questions are being asked. I really want buy your FS2 VOLO performance chip for HHO. Please, provide more explanations and answer to me. I already spend bit more than $500 for the system, and do not want to spend more if it not really work. With all the respect to you and your product, which I really want to buy, I need some more knowledge about how the FS2 full the sensors, how it measures the HHOgas flow, how it adjust the gas/air ratio, and some more. I would be really pleased if you are able to answer all of them. I chat with you about a year ago from now, or so. I want to get a final positive results from this project.

    If anybody face with similar problems, or know what is going on and how to get needed results (fuel efficiency instead of fuel loss), please HELP.

    QUESTIONS
    Who and how calibrate the VOLO chip in accordance to the min/max HHO generator flow?
    How could I know the maximum output of the HHO gen (I know its minimum - 2 lpm, but the max depend on amps, electrolyte concentration and many other things)?
    How could HHO be measured dynamically, if there is no any sensor in the car that measure the HHO gas amount produced?
    Whether the chip must be installed before HHO system installation (because the HHO gas without the chip leads to big changes in many engine processes, such as timing advance, gas-air mixture ratio, etc.

    Being new to this forum, I am seeking for help, answers and future productive information share with all members of the forum.

    Regards,
    Alex.
    Can you provide any information about the reactor you used, how many amps were being drawn by the unit while it was installed and if you had any voltage issues with the car when the HHO was running?

    I've never seen an rpm drop like what you are describing with an hho reactor system. Any additional information about the unit and how it was installed would help us to help you diagnose this issue.

    .

  3. Default

    Quote Originally Posted by Havens78 View Post
    Can you provide any information about the reactor you used, how many amps were being drawn by the unit while it was installed and if you had any voltage issues with the car when the HHO was running?

    I've never seen an rpm drop like what you are describing with an hho reactor system. Any additional information about the unit and how it was installed would help us to help you diagnose this issue.

    .
    the generator is 25 plate,
    Technical Specifications:
    Length: 3.5" (fittings included)
    Width: 3.5"
    Height: 5.75" (Includes Top Shield)
    Power Requirements: 12v-14v / 20-50 Amp

    I use the 25 amp fuse that was never blown up, therefore I think that the current is not exiting these numbers.

    the wiring diagram is +nnnnn-nnnnn+nnnnn-nnnnn+ or -nnnnn+nnnnn-nnnnn+nnnnn- Do not remember exactly, tomorrow will check it and specify.
    Last edited by almaghm; 10-16-2012 at 06:10 PM.

+ Reply to Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts